Casca Moto Thor Reflex MX – cu tehnologie din viitor!

Prima cască de motocicletă a apărut în anul 1914 ca urmare a observării de către un medic militar a faptului că după fiecare cursă de motociclism organizată îi sunt aduși spre îngrijire motocicliști cu răni la cap. Dar „casca moto” inventată și produsă cu ajutorul unui prieten poate fi denumită decât stră stră stră bunica căștilor moderne din ziua de azi. Compoziția acestei căști era un amestec de pânză și rășini naturale care a dat o oarecare protecție participanților la concursul TT din 1914, unui rider chiar salvându-i viața, astfel aceste „căști moto” au devenit obligatorii în curse, dar nu obligatorii pentru toți cei care aveau o motocicletă.

A fost nevoie de mai bine de 20 de ani și de un tragic accident al unui cunoscut rider pentru a atrage atenția asupra importanței protecției oferite de cască. În mai 1935 ofițerul britanic T.E. Lawrence cunoscut ca Lawrence al Arabiei a murit ca urmare a unui accident de motocicletă produs în aproprierea casei sale. Accidentul s-a produs deoarece Lawrence a vrut să evite niște persoane fiind aruncat peste ghidonul motocicletei în cap, suferind un traumatism grav cranian din a cărui cauză a decedat 6 zile mai târziu. De aici a început cursa spre realizarea unei căști care să ofere o protecție mai mare. Cursa s-a mutat și peste ocean și din nou au mai trebuit alți aproape 20 de ani de cercetări asidue pentru ca să ia naștere casca modernă. Un profesor de la Universitatea California de Sud C.F. Lombard a creat o cască ce absoarbe șocurile la impact. La 01 ianuarie 1961 Australia este primul stat din lume care impune prin lege obligativitatea purtării căștii de protecție pentru motocicliști.

La momentul actual, majoritatea producătorilor folosesc polistiren expandat (EPS) cu densitate multiplă pentru absorbția socului. Deși, în general, acest material este eficient, are limitele lui și pentru aceasta, cei de la Koroyd încearcă să găsească o soluție. Compania, înființată acum 10 ani, a conceput un nou tip de captușeală prevăzută cu tuburi mici de plastic pentru absorbtia socului, în loc de spumă.

De atunci, a venit pe piață cu propria gama de protecții și a colaborat cu Klim în vederea dezvoltării a doua căsti enduro/motocross.

Acum, Koroyd adaugă o a treia casca în gama sa. De data aceasta, a facut echipa cu ThorMX pentru a crea modelul nou-nout Reflex pentru off-road.

Casca THOR Reflex oferă protecție avansată la impact cu Koroyd integrat în zone cheie. Disponibil cu o carcasă compusă din fibră de carbon sau fibră de sticlă.

Materialele tradiționale pentru cască se solidifică atunci când aproximativ 60% din material este comprimat, reducând astfel grosimea căptușelii care poate fi utilizată pentru a absorbi energia, ceea ce poate duce la transferul mai multor forțe în cap și creier. Koroyd poate absorbi energia folosind până la 78% din grosimea materialului. Deoarece mai multă energie poate fi absorbită într-un mod mai controlat și mai consistent, riscul de accident  poate fi redus.

Koroyd este dovedit științific că absoarbe cea mai directă forță (energie liniară), indiferent de tipul de impact (direct sau unghiular).

Absorbanții tradiționali de energie (cum ar fi spumele) acționează ca un arc, stocând energia de la un impact și eliberând-o într-un micro-moment. Datorită acestui fapt, mai multă energie ar putea fi transferată în cap, crescând riscul de rănire. Materialul Koroyd acționează ca un adevărat absorbant de energie (mai degrabă decât un arc), controlând și disipând o cantitate mai mare de energie înainte de a fi transferată asupre craniului.

Polistirenul expandat (EPS) este o spumă rigidă și dură, cu celule închise, realizată din bile de polistiren preexpandate. Această spumă este folosită în mod tradițional pentru ambalarea alimentelor și pentru izolarea clădirilor. Pentru a construi doar căști cu spumă EPS cu mai multă ventilație, proiectanții de căști trebuie să îndepărteze o parte din materialul absorbant de energie. Aceasta înseamnă că adăugarea de ventilație compromite în cele din urmă performanța și siguranța căștii.

În mod normal, atunci când îndepărtează materialul pentru a reduce greutatea, producătorii de căști trebuie să compromită siguranța, deoarece grosimea mai mică a materialului poate însemna o protecție mai mică. Cu tehnologia Koroyd, nu este cazul. Deoarece structura tubului sudat este ușoară, puternică și are proprietăți mai bune de absorbție a energiei, se reduce greutatea, îmbunătățind în același timp protecția la impact.

De asemenea, performanța spumei EPS este mult mai variabilă în comparație cu Koroyd, deoarece se rigidizează la rece și se înmoaie la cald. Performanța lui Koroyd este constantă la temperaturi de -20 ° C până la + 50 ° C.

La o grosime de <0,06 mm, pereții tuburilor sudate ale lui Koroyd sunt cele mai subțiri din lume. Pentru a oferi o perspectivă, peretele unui pai de băut are o grosime a peretelui de 0,20 mm. În ciuda acestui perete ultra subțire, miezul Koroyd este mecanic foarte puternic și nu are puncte slabe.

Pentru a realiza acest lucru, au combinat căptușeala clasică din EPS cu tehnologie Koroyd, pentru a reduce la minimum din forțele dăunatoare transmise creierului în cazul unui impact. În plus față de îmbunătățirea căptușelii, au integrat protectia MIPS (Multi-Directional Impact Protection System). MIPS este constituit dintr-un strat de protectie din material alunecos montat la interiorul căștii care urmarește mișcările capului în cazul unui impact și reduce efectele decelerării bruște ce cauzează leziuni în zona creierului.

De asemenea, casca este prevazută cu caracteristici standard:

  • cozoroc reglabil
  • bureti pentru obraji conturati si curele cu desprindere rapida
  • interior anti-bacterian „Dry Form”, din materiale ce nu mentin umiditatea.

Mărimile disponibile variază între XS si 4XL și este certificată DOT si ECE 22.05.